JUURIHOITO
Juurihoito on yksi hammaslääkärin perushoidoista.
Miten juurihoito tehdään ja onko se kivuliasta?
Hammas joudutaan juurihoitamaan silloin, kun sen sisällä oleva, verisuonia ja hermoja sisältävä ydinkudos on tulehtunut tai tulehduksen seurauksena mennyt kuolioon. Tulehduksen syynä on usein syvä, ytimeen saakka ulottuva reikä. Ydin voi mennä kuolioon myös, jos sen verenkierto häiriintyy esimerkiksi ylimääräisen rasituksen johdosta tai jos siihen kohdistuu voimakas isku.
Tällaisissa tapauksissa tavanomainen paikkaus ei riitä. Hoitamaton ydintulehdus voi levitä juuren kärjen ympäristöön ja leukaluuhun. Luuhunkin asti levinnyt tulehdus yleensä paranee, kun syy poistetaan eli tehdään juurihoito.
Juurihoidossa ydin ja juurikanavat avataan ja puhdistetaan huolellisesti ja täytetään sitten erityisillä juurentäyttöaineilla. Juurihoidettu hammas toimii hoidon jälkeen kuten paikattu, vaikkakin hoito saattaa haurastuttaa sitä. Myös lievää tummumista voi tapahtua.
Juurihoito voi epäonnistua, jos juurikanavat ovat hyvin käyrät tai ne ovat osittain tai kokonaan luutuneet kiinni. Tällaisissa tilanteissa voidaan usein hoitaa siten, että juuren kärkialue ja sitä ympäröivä luu puhdistetaan juurenpään leikkauksella. Kaikkiin tilanteisiin leikkaus ei sovi, vaan hammas joudutaan poistamaan.
Juurihoidon vaatima aika ja hoidon kustannukset määräytyvät paljolti sen mukaan, mistä hampaasta on kysymys. Poskihampaat ovat kolmijuurisia ja suuritöisimpiä. Etuhampaat ovat yksijuurisia ja välihampaat joko yksi- tai kaksijuurisia.
Mikäli ydin ei ole kuollut, täytyy se puuduttaa ennen juurihoitoa.
Kysy lisää juurihoidosta hammaslääkäreiltämme.
JUURIHOIDON VAIHEITA
Toisen välihampaan ydin on tulehtunut. Juurenkärjessä näkyy tulehtunut alue tummana. Tässä vaiheessa särkyä saattaa esiintyä, mutta se voi olla oireetonkin.
Juurihoito meneillään. Juurikanavan pituus määritetään neulakuvalla. Sen jälkeen kanavaa laajennetaan
Valmis hoito. Juurikanavat on täytetty ja paikka tehty.