Kruunu- ja siltaproteesit Turku

Hammasproteesi tehdään yleensä joko metallikeraamisena tai täyskeraamisena. Hammaslääkäri Aboadent Turussa tekee kruunu- ja siltaproteesit pitkällä kokemuksella.

Soita 02 250 3003 ja kysy lisää!

Varaa aika soittamalla 02 250 3003 tai nettiajanvarauksella.

Hammasproteesi: Mistä aineesta hammaslääkärissä käytetyt kruunut ja sillat tehdään?

Hammasproteesi (sillat ja kruunut) tehdään yleensä joko metallikeraamisena tai täyskeraamisena. Hammaslääkärit käyttävät täyskeraamisia rakenteita pääasiassa näkyvillä alueilla, joissa estetiikka on merkittävä seikka. Poskihammasalueilla voi hyvin käyttää myös metallirukoisia siltoja, joissa on pintamateriaalina keraami. Metallirunkoina käytetään joko kultalejeerinkiä tai kobolttikromia.

Voiko silta hajota käytössä?

On hyvin harvinaista että hammasproteesi hajoaa. Etenkin metalliset siltarungot ovat erittäin vahvoja. Metallokeraamisissa silloissa saattaa joskus tulla posliinin lohkeamia, jotka yleensä pystytään korjaamaan.Täyskeraamisilla rakenteilla on hiukan suurempi mahdollisuus runkorakenteen hajoamiseen mutta sekin on hyvin epätodennäköistä.

On tärkeää muistaa säännölliset hammaslääkärin ylläpitotarkastukset, jolloin kiinnitetään huomiota mm. siltaan kohdistuvaan purentarasitukseen ja seurataan, ettei kruunujen saumoihin pääse tapahtumaan reikiintymistä. Hyvin ja oikealla tavalla tehtynä ja säännöllisesti tarkastettuna hammasproteesi on parhaimmillaan vuosikymmeniä kestävä ratkaisu.

Hammaskruunulla korvataan vahingoittunut hampaan terä. Jos ydin on elävä, kruunu tehdään pilariksi hiotun hampaan päälle. Jos ydin on kuollut, hammaslääkäri voi kiinnittää kruunun nastan avulla juurikanavaan.

Hammaskaaresta puuttuvia hampaita voidaan korvata siltaproteesilla, jossa hammaskruunuja yhdistetään toisiinsa. Puuttuvien hampaiden kohdalle muotoillaan hampaan näköiset väliosat ja viereisiin hampaisiin tehdään kruunut. Jos esimerkiksi yksi hammas puuttuu, hiotaan aukon molemmin puolin olevat hampaat tukipilareiksi, hampaisto jäljennetään jäljennösaineella ja hammaslaboratorio valmistaa saadun muotin perusteella sillan. Se koostuu tukihampaisiin tehdyistä kruunuista ja niihin kiinnitetystä väliosasta, joka korvaa puuttuvan hampaan. Tätä sanotaan kolmen hampaan sillaksi. Jos hampaita puuttuu enemmän, tarvitaan tukihampaitakin enemmän. Sillan hinta määräytyy tuki- ja välihampaiden lukumäärän mukaan. Paikalleen kiinnitettynä silta toimii kuin omat hampaat, eikä sitä voi irrottaa.

Siltarungon materiaalina on metalli, tavallisimmin kultaseos, jossa kultaa on noin 70 %, hopeaa 15 %, platinaa 3 % ja lisäksi muitakin jalometalleja.

Kultasillan purupinta ja suun puolella oleva osa on kultaa ja ulospäin näkyvä pinta hampaanväristä muovia.

Silta voidaan tehdä myös kauttaaltaan hampaanväriseksi, jolloin jalometallirunko päällystetään posliinilla. Posliinin väri ei muutu ajan myötä. Purupintana posliini on kovempaa kuin kulta tai oman hampaan kiille. Purenta usein määrää, kumpi siltaratkaisu valitaan. Taitavan hammaslääkärin hyvin tekemä silta on kestävä, kunhan sillan tukihampaat pysyvät ehjinä ja terveinä.

Niinpä kruunun ja tukihampaan saumakohta tulee pitää puhtaana, ettei kaulaosa reikiinny eivätkä ikenet tulehdu.

Kysy hammaslääkäriltämme lisää kruunu- ja siltaproteeseista.