Irroitettava osaproteesi Turku

osaproteesi aboadent 1

Varaa aika soittamalla 02 250 3003 tai nettiajanvarauksella.

Muovinen osaproteesi

Muovinen osaproteesi nojaa suun limakalvoon ja myötäilee omien hampaiden ienrajoja. Proteesin pysyvyyttä voidaan parantaa kiinnittämällä se koukuilla eli pinteillä omiin tukihampaisiin. Tämän proteesin huonona puolena voidaan pitää sitä, että se myötäillessään omien hampaiden ienrajoja estää sylkeä huuhtomasta hammaskauloja. Tästä syystä reikiintymistä tapahtuu helpommin ja ikenet tulehtuvat herkästi. Haitta on myös se, että suulaki peittyy muovilevyllä.

Metallinen osaproteesi

Metallista valettu osaproteesi, ns. rankaproteesi, on valettu yksilöllisesti kromikoboltista ja se tukeutuu napakasti omiinjäännöshampaisiin ja pysyy hyvin paikallaan. Etuna on myös se, että omien hampaiden ienrajat jäävät vapaiksi eikä suulakea tarvitse kokonaan peittää.

Proteesia koskettaviin hampaanpintoihin kasautuu helposti suun bakteerimassaa ja ellei niitä huolellisesti puhdisteta, reikiintymistä esiintyy helposti niissä kohdin.

Tukihampaiden reikiintymistä voidaan estää fluoraamalla proteesia koskettavat hammaspinnat kerran viikossa. Eräs keino on sivellä proteesin hampaita koskettavat kohdat ensin fluorivalmisteella – sen vahvuudesta riippuen joko päivittäin tai harvemmin – ja panna sitten proteesi paikalleen. Näin fluori saadaan juuri oikeaan kohtaan pinnalle.

Joskus proteesiin tottuminen vie jonkin aikaa, varsinkin jos omia hampaita puuttuu useita ja ihminen on tottunut pureskelemaan muutamalla hampaalla. Tällöin kieli ja suun lihakset ovat tottuneet automaattisesti ohjaamaan ruokapalan oikeaan kohtaan. Kun suuhun laitetaan osaproteesi ja pureskelupinnat tulevat entiselleen, pitää automatiikka oppia uudelleen. Tämä kestää yleensä muutaman päivän, ja sinä aikana vaaditaan joskus kärsivällisyyttä.