Hampaiden valkaisu

Suuhygienistin vastaanotolla tehtävä hampaiden laser-valkaisu ja kotona tehtävä kotivalkaisu ovat turvallisia tapoja saada kirkas, vaalea hymy.

Hammaslääkäri Aboadent Turku

Varaa aika soittamalla 02 250 3003 tai nettiajanvarauksella.

Hampaiden valkaisu ei heikennä hammasluuta, eikä pysyviä vaurioita hampaisiin muodostu, kun toimenpide tehdään ammattilaisen toimesta oikein. Pientä hampaiden herkistymistä tai vihlontaa voi esiintyä toimenpiteen jälkeen hetkellisesti.

Hampaiden valkaisu ei heikennä hammasluuta, eikä pysyviä vaurioita hampaisiin muodostu, kun toimenpide tehdään ammattilaisen toimesta oikein. Pientä hampaiden herkistymistä tai vihlontaa voi esiintyä toimenpiteen jälkeen hetkellisesti.

Ennen hampaiden valkaisua

Hammaskivenpoisto tulee olla tehtynä maksimissaan muutamaa kuukautta ennen hampaiden valkaisua. Suussa ei saa olla reikiä tai ientulehdusta. Suun siis tulee olla terve ennen valkaisutoimenpiteisiin ryhtymistä. Näin valkaisulopputuloksesta saadaan myös tehokkaampi ja väristä tasaisempi.

Hampaiden valkaisu vastaanotolla tai kotona

Hampaiden valkaisu voidaan tehdä kolmella eri tavalla. Vaihtoehtoina on yhdellä kertaa toteutettava hampaiden vastaanottovalkaisu, asteittain tehtynä hampaiden kotivalkaisu, tai koti- ja vastaanottovalkaisun yhdistelmä eli niin kutsuttu Pro-valkaisu.

Vastaanottovalkaisun tekee suuhygienisti. Ikenet ja limakalvot suojataan ennen valkaisun aloitusta. Tämän jälkeen valkaisugeeli levitetään hampaiden pinnoille ja geeli aktivoidaan laser-valolla. Lopuksi tulee vielä hammaspintojen jälkihoito. Valkaisukäynnin kesto on noin 1,5 tuntia. Vastaanottokäynnillä saadaan tehtyä valkaisu yhdellä kertaa, sillä aine on voimakkaampi kuin kotivalkaisussa.

Kotivalkaisussa saat hampaidesi mukaan valmistamamme yksilölliset valkaisumuotit, -ohjeet ja -aineet mukaasi, jolloin voit aina halutessasi valkaista hampaita kotona esim. iltaisin tai nukkuessasi. Etuna on se, että halutun lopputuloksen saaminen tapahtuu asteittain ja ylläpitovalkaisu on helpompaa.

Omahoito hampaiden valkaisun jälkeen

Vastaanottovalkaisun ja kotivalkaisun aikana ja jälkeen tulee välttää värjääviä ruoka-aineita, esimerkiksi kahvia ja marjoja, noin 3–5 vuorokauden ajan. Hampaiden pinta imee hetkellisesti herkästi itseensä väripigmenttejä ja lopputulos saattaa heikentyä. Listan vältettävistä aineista saat suuhygienistiltäsi kirjallisena. 

Hyvät hampaiden omahoidon tottumukset ja säännöllisin väliajoin tehtävä hampaiden puhdistus suuhygienistillä ylläpitävät valkaisutulosta useamman vuoden ajan. Tarvittaessa valkaisulopputuloksen ylläpitoon voi myös käyttää vastaanotolta ostettavia valkaisuliuskoja ja valkaisevia hammastahnoja.

Usein kysytyt kysymykset hampaiden valkaisusta

Kyseessä on valkaisumenetelmä, jolla vaalennetaan kiilteen ja hammasluun tummentumia.

Lähes kaikille. Joskus harvoin hoito ei ehkä tehoakaan aivan toivotulla tavalla. Hammaslääkäri määrittää hoidon soveltuvuuden tarkistamalla suun alueen sekä hampaiden sävyasteen.

Yleisimpiä syitä ovat tahraavien aineiden (kahvin, teen, kolajuomien, tupakan tai punaviinin) käyttö sekä ikääntyminen. Myös esim. tetrasykliinin käyttö sekä fluorin liiallinen käyttö hampaiden muodostumisen aikana saattaa aiheuttaa värjääntymistä.

Jos suuhygienisti ei ole puhdistanut potilaan hampaita viimeisen muutaman kuukauden sisällä, tämä on syytä tehdä, jotta valkaisutulos olisi tehokkaampi ja lopputulos tasaisempi. Valkaisua ei voida tehdä, jos ikenet vuotavat tai hampaissa on paikattavaa. Suun tulee siis olla terve, ennen kuin valkaisutoimenpiteisiin lähdetään.

Koko ajan yleisempää. Kaunis, hohtava hymy saa aikaan suuren muutoksen ja lisää itsevarmuutta. Tehokkaiden hampaiden valkaisujärjestelmien avulla voit saavuttaa sen entistä helpommin ja nopeammin.

Ei. Tutkimukset ja kliiniset testit osoittavat, että hammashoitolassa tapahtuva hampaiden valkaisu tutkituilla valmisteilla on turvallista hampaille ja ikenille. Monet hammaslääkärit pitävät valkaisua turvallisimpana käytettävistä olevista kosmeettisen hammashoidon toimenpiteistä. Tutkimuksista käy ilmi, ettei pysyviä vaurioita tapahdu edellyttäen, että suositeltuja käsittelytapoja noudatetaan. Hoitoja ei suositella alle 18-vuotiaille eikä raskaana oleville tai imettäville naisille.

Valolla aktivoitavan ja valkaisugeelin aktiivinen ainesosa on vetyperoksidi. Kun vetyperoksidigeeli hajoaa hampaan pinnalla, kiilteeseen sekä dentiiniin pääsee happea, joka valkaisee värjäytymät hampaan rakenteen pysyessä ennallaan. Valkaisuaineeen hajotessa pieniksi molekyyleiksi, se pystyy liikkumaan kaikkiin suuntiin ja näin mahdollistamaan koko hampaan valkaistumisen, vaikka aine levitettäisiin vain yhdelle hammaspinnalle. Kotivalkaisutuotteissa valkaiseva aine on yleensä karbamidiperoksidi, jonka toimintaperiaate on samankaltainen.

Koko toimenpide kestää 1,5 tuntia. Toimenpide alkaa valmistelutoimilla, jolloin suun ympärys ja ikenet suojataan. Tätä seuraa valkaisuvaihe ja jälkihoito. (Hampaat tulee olla puhdistettuina aina ennen toimenpidettä. Puhdistusta ei suositella tehtäväksi valkaisukerralla.)

Toimenpiteen aikana potilas voi esim. kuunnella musiikkia. Suuta täytyy pitää auki melko pitkän aikaa, jolloin leuka saattaa joillain väsyä, mutta siihenkin on apuna ns. purentatuet.

Joillakin potilailla saattaa esiintyä herkistymistä hoidon aikana. Valkaisuvalo tuottaa hiukan lämpöä, joka saattaa joskus tuntua hiukan epämukavalta. Joissakin harvoissa tapauksissa heti toimenpiteen jälkeen on esiintynyt pientä vihlontaa, joka kuitenkin häviää nopeasti. Jos potilalla on vihlovat hampaat, suositellemme vihlovan hammastahnan käytön aloittamista noin viikkoa ennen toimenpidettä.

Tehovalkaisu tehdään vastaanotolla ja on nopeaa, mutta kertaluonteista. Kotivalkaisussa saat hammaslaboratorion hampaidesi mukaan tekemät yksilölliset valkaisumuotit, valkaisuohjeet ja –aineet kotiin, jolloin voit aina halutessasi valkaista hampaita kotonasi esim. iltaisin tai nukkuessasi. Etuna on se, että halutun lopputuloksen saaminen tapahtuu asteittain ja ylläpitovalkaisu on helpompaa. Suositeltavin vaihtoehto onkin provalkaisu, jolloin ensin tehdään vastaanottovalkaisu ja lisäksi tulee mukaan kotivalkaisumuotit jatko- ja ylläpitovalkaisua varten.

Käsittely ei vaikuta paikkamateriaaleihin eli paikat eivät valkaistu. Metallit saattavat hapettua, mutta ne on helppo korjata kiillotuksella.

Suositeltava hoitoaika on aineesta riippuen joko 4-6 tuntia kerran päivässä 6-7 päivän ajan tai 6–8 tuntia yössä 6-7 yön ajan. Hoitoajat vaihtelevat yksilöllisesti. Joskus 3–4 päivän tai yön hoito on riittävä. Vaikeiden värjääntymisten tapauksissa saatetaan tarvita pidempi käsittelyaika. Suuhygienisti antaa aina yksilölliset ohjeet hoidon aloituksessa.

Kaikkia valkaisumenetelmiä voidaan käyttää ei-vitaalien hampaiden valkaisuun. Yleensä käsittely on tällöin tehtävä hammaslääkärin vastaanotolla. Ennen käsittelyä juurikanava puhdistetaan ja suljetaan kiilteen rajapintaan. Sitten hammas täytetään valkaisugeelillä ja laitetaan geeliä myös hampaan pinnalle.

Tulokset vaihtelevat esim. värjääntymän luonteen ja laajuuden sekä hampaiden tiheyden ja rakenteen mukaan. Yleensä 6-7 päivän käsittelyn aikana saavutetaan valkaisuasteikon 3–4 sävyastetta vastaava valkaisutulos. Vastaanotolla tehtävän valkaisun tulokset ovat samankaltaisia

Tulokset ovat kestäviä. Hoito ei kuitenkaan suojaa tulevilta värjääntymiltä. Koska hampaat vanhenevat ja nautittu ravinto sekä kahvi, tee, kolajuomat, punaviini ja tupakka vaikuttavat niihin, värjääntymiä syntyy lisää. Tällöin on ehkä tehtävä lyhyempi ylläpitovalkaisu 1–3 vuoden välein. Kotivalkaisulusikoilla tämä onnistuu helposti.

Hampaiden valkaisu -hinnasto

  • Hampaiden valkaisu Aboadentin vastaanotolla:
    299€
  • Hampaiden valkaisu kotona:
    200€
  • Provalkaisu, eli valkaisu Aboadentin vastaanotolla + kotivalkaisumuotit:
    399€